Lance op de koffie bij Doprah

lance2

“Het was normaal voor elke wedstrijd: je bidons vullen, je banden oppompen en dan was er ook nog dat.” Lance Armstrong over hoe het gebruik van doping in zijn wedstrijd voorbereiding paste. Armstrong had geen toegang tot betere doping dan zijn concurrenten maar hij wist bij de start al dat hij ging winnen. Het Interview dat Lance gaf aan Doprah heeft de hele wielerwereld bezig gehouden.

Je kan het beste liegen door de waarheid te vertellen. In dit geval doet Armstrong dit door een gedeelte van de waarheid op te biechten. Niet zo zeer wat hij zei was opmerkelijk maar vooral hoe hij het zei. Veel tegenstrijdigheden en halve waarheden. Hij heeft wel heel duidelijk gemaakt wat voor persoon hij was: Een egocentrische, dominante bullebak. Hij duldde geen enkele tegenspraak. Was je het niet met hem eens kon je maar beter inpakken want je zou kansloos verliezen, hij walste gewoon over je heen. Meerdere carrières heeft hij persoonlijk ten einde geholpen.

Oprah is ongetwijfeld een hele aardige vrouw, helaas heeft ze het niet aangedurfd om Armstrong het vuur echt aan de schenen te leggen. Doorvragen was er niet bij, veel vragen waren te lang geformuleerd en legden Armstrong eigenlijk al een antwoord in de mond. Of dat gebrek is aan kennis, ze is immers geen (sport)journaliste, of dat The Boss dit contractueel heeft vastgelegd doet eigenlijk niet ter zake. Wel jammer dat hierdoor nog veel onbekend blijft.

Armstrong bleek dus een leugenaar te zijn maar ik denk dat hij in zijn biecht, die over de hele wereld integraal is uitgezonden, voor 90% de waarheid sprak. Ik ben alleen bang dat het net een kwart is van de gehele waarheid die we niet te horen hebben gekregen. Waarschijnlijk ligt over een paar jaar in de boekwinkel: Lance Armstrong: the complete and true story. Er komt een moment dat hij weer geld nodig heeft.

Plaats een reactie